JU CENTAR ZA KULTURU 

Од 1. јануара 2011. године у Дервенти дјелује Јавна установа Центар за културу. Она је наставак дјеловања некадашњег Дома Југославенске народе армије.

 Историја ове установе каже да је ЈНА прихватила молбу дервентских општинских структура да се у Дервенти изгради објекат оваквог типа који би служио за потребе војске и грађана, па су 19. јула 1974. године уговор о изградњи дома потписали генерал Лазо Видовић и потпредсједник Скупштине општине Триво Бијелић. Објекат је званично отворен 1978. године. Од тада па до данас он стоји на услузи грађанима. Програме који су до данас организовани видјело је преко милион посјетилаца. Објекат у основи има 1.000 м2, а укупна површина простора је 2.500 м2.     Грађанима и осталим корисницима услуга на располагању стоје велика сала са позорницом капацитета 400 мјеста и мала сала, капацитета 120 мјеста, која се користи и као галеријски простор. Ресторан са 300 мјеста погодан је промоције, свадбе и друге врсте свечаности. Центар располаже опремом за приказивање филмова, има више просторија за организовање семинара и предавања, располаже великом библиотеком из војне области.

ЈУ Центар за културу је стварни носилац развоја културе на подручју општине и практично сваки други дан организује се нека културна или манифестације друге врсте.