LJUBAČKE DOLINE 

Ideja za nastanak ovog Etno sela rodila se iz ljubavi Nedeljka Brankovića prema starom načinu života, antikvitetima, kulturi i tradiciji.

Etno selo Ljubačke doline je zamišljeno i postavljeno kao muzej na otvorenom sa namerom da pokaže život jedne zadruge sa ovih prostora, njenu tradicionalnu arhitekturu, materijalnu kulturu i pokućstvo sa kraja 19. i prve polovine 20. vijeka.

Ideja je da Etno selo organizuje izložbe, kolonije, rekonstruiše događaje, prikuplja, čuva i prezentuje materijalnu i nematerijalnu kulturnu baštinu narodnog stvaralaštva ovih krajeva i šire.

Etno selo čine kuće, ambari za žito, mlječar, vajati (zgrade za spavanje), košana za kukuruz, štala, čobanska koliba, šupa za smještaj poljoprivrednih mašina i alata, pčelinjaci, kačara itd. Ukupno blizu trideset objekata.

Na drugoj strani, takođe u sklopu Etno sela prenesene su i rekonstruisane kovačka, stolarska, bačvarska radionica, dućan i drugo. Sve radionice su namještene autentičnim alatom i mašinama 19. i prve polovine 20. vijeka.

Centralni objekat etno sela je zamišljen kao bezistan i ujedno kao izložbeni prostor. A centralni dio bezistana je krčma, a tu su još i antikvarnica, krojač, tkač, berberin, apotekar / travar itd.

 

Poseban dio Etno sela Ljubačke doline čini muzej.

Muzej ima preko 5000 eksponata podijeljenih kroz zbirke. Muzejom dominira etnološka zbirka, a tu su još i prirodnjačka zbirka koja je opet podijeljena na floru i faunu i zbirku minerala i fosila, takođe, dosta pažnje i prostora je posvjećeno numizmatičkoj zbirci kao i zbirci antikviteta. Ali ni to nije sve, zastupljene su još i istorijska i arheološka zbirka, a jedan deo je posvećen etno i drugim predmetima iz Švajcarske.

Etnološki predmeti su skupljani južno od Banja Luke, planinski dio od Bronzanog majdana do Kneževa. Ima eksponata i sa prostora bivše Jugoslavije, dok su neki antikviteti, minerali i jedan dio ostalih ekponata skupljani praktično sa svih 6 kontinenata.

 

Radno vrijeme muzeja:

od 01. aprila do 31. oktobra

Radnim danima i vikendima od 09 do 21 časova.

od 01. novembra do 31. marta

Samo vikendima (subota i nedelja) od 10 do 18 časova, radnim danima po potrebi (neophodno je predhodno najaviti grupne posete)

Za organizovane grupe i najavljene posete moguće je posetiti Muzej i van radnog vremena, neophodno je samo kontaktirati muzej Ljubačke doline i zakazati termin.

Muzej je zatvoren za posjetioce 02. i 03. avgusta zbog krsne slave Sv. Ilija i 06. i 07. januara zbog Božićnih praznika.

Cijene ulaznica:

3KM – odrasli

2KM -Djeca

2KM grupno (više od 8 persona)

30KM/sat po grupi – usluge vodiča

 

Besplatan ulaz u muzej imaju:

  • Osnovna škola Ljubačevo
  • Djeca do 7 godina
  • Zavičajno društvo “Osmača” Ljubačevo
  • Muzejski radnici Republike Srpske
  • Vlasnici porodičnih propusnica